söndag 6 juli 2025

Vietnamesisk bánh mì med citrongräs och kycklingfilé



2 cm färsk ingefära

3 msk japansk soja

3 msk farinsocker

2 msk fisksås

2 msk pressad lime

1 vitlöksklyfta

500 g kycklingfilé

jordnötsolja till stekning


Picklade morötter:

4 morötter

1 dl risvinäger

½ dl vatten

2 msk socker

1 msk salt


Chilimajo:

200 g majonnäs

1 msk srirachasås


Till servering:

4 små baguetter

1 gurka

1 knippe färsk koriander

2 lime


Gör så här:

  1. Skala och hacka ingefäran fint. Blanda ingefära, soja, farin, fisksås och pressad lime i en skål. Skala och hacka vitlöken fint. Rör ner vitlöken i marinaden.
  2. Putsa kycklingfilén och skär i tunna skivor. Vänd ner köttet i marinaden och låt stå och dra i kylskåp, i minst en timme eller över natt. 
  3. Skala morötterna och riv på grova sidan av ett rivjärn. Blanda risvinäger, vatten, socker och salt i en skål tills sockret och saltet lösts upp. Vänd ner de rivna morötterna och låt stå och dra i kylskåp, i minst en timme, gärna över natt.
  4. Rör ihop majonnäs och srirachasås. 
  5. Skär gurkan i tunna stavar.
  6. Värm ugnen till 200° och värm baguetterna så de blir gyllene och spröda. 
  7. Stek det marinerade köttet i olja på hög värme tills kycklingen är helt genomstekt. 
  8. Ställ fram bröd, kött, picklade grönsaker, chilimajo och gurka på bordet. Ställ eventuellt också fram skålar med koriander och lime skuren i kvartar så att alla kan fylla sina mackor.

Inga kommentarer: