lördag 26 november 2022

Vietnamesisk bánh mì med citrongräs och kycklingfilé



2 cm färsk ingefära

3 msk japansk soja

3 msk farinsocker

2 msk fisksås

1 vitlöksklyfta

1 stjälk citrongräs

500 g kycklingfilé

kokos- eller jordnötsolja, till stekning


Picklade morötter:

4 morötter

1 dl risvinäger

½ dl vatten

2 msk socker

1 msk salt


Chilimajo:

2 dl majonnäs

1 tsk srirachasås


Till servering:

4 små frysta baguetter

1 gurka

1 knippe färsk koriander

2 lime


Gör så här:

  1. Skala och hacka ingefäran fint. Blanda soja, farin, fisksås och ingefära i en skål. Skala och hacka vitlöken fint. Ta bort yttersta höljet på citrongräset och hacka resten fint. Rör ner citrongräs och vitlök i marinaden.
  2. Putsa kycklingfilén och skär i tunna skivor. Vänd ner köttet i marinaden och låt stå och dra i minst 1 timme eller över natt. 
  3. Skala morötterna och riv på grova sidan av ett rivjärn. Blanda risvinäger, vatten, socker och salt i en skål tills sockret och saltet lösts upp. Vänd ner de rivna morötterna och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natt.
  4. Rör ihop majonnäs och srirachasås. 
  5. Värm ugnen till 200° och värm de frysta baguetterna så de blir gyllene och spröda. 
  6. Skär gurkan i tunna stavar.
  7. Stek det marinerade köttet i olja på hög värme i 4–5 minuter. 
  8. Ställ fram bröd, kött, picklade grönsaker, chilimajo och gurka på bordet. Ställ eventuellt också fram skålar med koriander och lime skuren i kvartar så att alla kan fylla sina mackor.

Inga kommentarer: