torsdag 27 augusti 2015

Kerstins grekiska paj med filodeg


500 g nötfärs
2 msk olivolja
1 hackad röd paprika
1 hackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 msk kalvfond
salt och peppar
15 körsbärstomater
2,5 dl hackade urkärnade kalamataoliver, 1 burk à 235 g (avrunnen vikt 110 g)
300 g fetaost
1 rulle filodeg, 500 g
2 dl riven ost

olivolja
flingsalt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Stek färsen i olja tills den är genomstekt. 
  3. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Stek tills löken är mjuk. 
  4. Krydda med oregano, paprikapulver, kalvfond, salt och peppar. 
  5. Vänd ner tomater och oliver. Smula ner fetaosten. Låt svalna.
  6. Lägg ut filodegsarken omlott på mjölad bänk, så att det blir en lång degbotten i flera lager (drygt en meter). 
  7. Strö över köttfärsfyllning och riven ost. 
  8. Rulla ihop till en lång rulle. Rulla ihop till en snurra. 
  9. Putta försiktigt över hela snurran till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla pajen rikligt med olja och strö över flingsalt och chiliflakes. 
  11. Täck pajen med ett filodegsark så att ytan inte bränns. 
  12. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. 
  13. Lyft bort filodegsarket som ligger ovanpå de sista 5 minuterna så att pajen får fin gyllene färg.

Inga kommentarer: