måndag 10 mars 2025

Smördegspiroger med fetaost och soltorkad tomat


12 st små smördegsplattor, ca 12×12 cm, frysta som är upptinade

1 gul lök

200 g färsk bladspenat

1 liten burk soltorkade tomater (à 190 g)

olja till stekning

300 g fetaost


Pensling:

ägg

sesamfrö och persillade


Gör så här:

  1. Hacka löken i små tärningar och grovhacka spenaten. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tills den får färg. Vänd i spenaten och stek den lite hastigt, det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetost.
  2. Värm ugnen till 225°, över- och undervärme. 
  3. Lägg smördegsplattorn på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en rejäl klick fyllning mitt på varje platta. Lägg en smördegsplatta över och tryck ihop kanterna ordentligt. Tryck sedan ihop kanterna med en gaffel. Gör snitt på toppen av filodegen med en kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö och persillade.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter. Servera med en sallad. 
  5. Tips! Pirogerna är lika goda varma som kalla.

Inga kommentarer: