lördag 5 oktober 2024

Koreanska tacos



600 g fläskkarré benfri, i skivor eller 600 g färsk kycklingfilé

1 gul lök, tunt skivad

neutral olja, att steka i


Marinad:

3 msk japansk soja

1–2 msk gochugaru (koreanska milda chiliflakes – kan ersättasmed 50/50 milt paprikapulver och chiliflakes)

1 msk risvinäger

2 msk strösocker

3 klyftor vitlök, rivna

2 tsk färsk ingefära, riven

1 msk sesamolja

svartpeppar, nymalen


Sås:

1½ dl majonnäs (150 g om du väger majonnäsen istället)

1 msk japansk soja

1 msk gochujang

2 msk sesamfrön, rostade

1 klyfta vitlök, riven


Till servering:

8 tortillabröd 

2 dl kimchi


2 avokador, i tärningar

½–1 gurka, tunt skivad

3 salladslökar, tunt skivade

2 limefrukter, i klyftor

ev färsk koriander


Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Skiva fläsket/kycklingen tunt och blanda väl med marinaden och löken. Låt stå.
  2. Rör samman alla ingredienserna till såsen. Ställ åt sidan.
  3. Förbered alla grönsakerna som ska serveras till. 
  4. Värm tortillabröden lätt i ugn 150 grader. Lägg under handduk medan köttet steks.
  5. Hetta upp en stekpanna. Stek köttet i omgångar i lite olja, se till det verkligen fräser och inte kokar.
  6. Servera sedan genast det nystekta köttet i de värmda bröden med den heta såsen, kimchi, avokado och gurka. Toppa med salladslök och koriander. Pressa lite lime över.

Inga kommentarer: