300 gram brieost
2 msk vispgrädde
Karamelliserad lök:
1 gul lök
1 msk smör
1½ tsk raposolja
en nypa strösocker
salt & peppar
Topping:
hackade soltorkade tomater (i olja)
hackade valnötter
finskuren gräslök
Gör så här:
- Skär bort det vita ”skalet” på brieosten Det är lättast att göra när osten är riktigt kall. Låt sedan brieosten bli stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme.
- Skala och skiva löken tunt, cirka 2 millimeter. Använda gärna en mandolin. Stek löken sakta i smöret och oljan i en stekpanna tills den blir mjuk. Det tar cirka 15–20 minuter. Löken ska få en brun färg. Rör om då och då. Avsluta med att strö över lite strösocker. Rör runt och låt steka någon minut till. Smaka av med salt och peppar.
- Dela brieosten i mindre bitar, lägg i en bunke och tillsätt grädden. Vispa mjuk och slät med elvisp.
- Lägg upp oströran på fat och toppa med lök, hackade valnötter, soltorkade tomater samt garnera med lite finhacka gräslök.
- Servera som drinktilltugg med kex, fröknäckebröd eller baguette.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar