lördag 8 april 2023

Cheesecake med gubbröra


200 g kavring

75 g smör


Fyllning:

3 gelatinblad

200 g ansjoviskryddad sill, avrunnen

½ rödlök

2 hårdkokta ägg

400 g naturell färskost, typ Philadelphia

2 dl crème fraîche

2 dl majonnäs

½ msk citronjuice

2 msk dill, hackad

2 msk gräslök, hackad

3–4 msk röd stenbitsrom


Garnering:

2 hårdkokta ägg

1 schalottenlök

½ kruka gräslök

dill


Gör så här:

  1. Bryt kavringen i mindre bitar och finfördela dem till smulor i en matberedare. Smält smöret. Blanda smöret med kavringsmulet. 
  2. Tryck ut kavringsmeten i en rund form, ca 22 cm i diameter. Ställ in i kylen.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 7 min. 
  4. Skär sillen i små tärningar. Skala och hacka lök och ägg.
  5. Vispa ihop färskost, crème fraiche och majonnäs.
  6. Värm citronsaften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i saften. Blanda gelatinet med 1 dl av färskostsmeten. Blanda sedan ner den i den större mängden färskostsmet. Blanda i dill, gräslök och rom. Vänd ner sill, lök och ägg och blanda försiktigt.
  7. Häll cheesecakesmeten i formen ovanpå kavringsbotten. Jämna till ytan och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 5-6 timmar, gärna över natten.
  8. Skala och hacka äggen. Skala och hacka schalottenlöken. Hacka gräslöken och dill. Garnera cheesecaken med ägg, schalotten- och gräslök och dill. Servera genast.

Inga kommentarer: