onsdag 22 mars 2023

Mustig kyckling- och bacongratäng



600 g kycklingfilé

1 stor röd paprika

1 gul lök

2 pkt bacon

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 msk kalvfond

1 msk dijonsenap

3 msk mango chutney

2 tsk kinesisk soja

3 tsk torkad timjan

2 tsk paprikapulver

2 dl vatten

200 g färskost

1 dl grädde, valfri fetthalt

2 dl crème fraîche

salt & peppar


Gör så här:

  1. Börja med att strimla kycklingen. Stek den i lite olja på hög värme tills de är genomstekta. Salta, peppra och krydda med hälften av paprikapulvret. Lägg i ugnsfast form.
  2. Hacka paprika och lök. Stek så den mjuknar. Lägg på kycklingen.
  3. Strimla bacon och stek tills det är knaperstekt. Strö över på kycklingen och lök- och paprikaröran. 
  4. Häll i lite olja i stekpannan. Pressa i vitlöksklyftorna och klicka i tomatpurén. Låt steka en stund. Häll i kalvfond, dijon, mango chutney och soja. Häll i vatten och låt det puttra i några minuter.
  5. Tillsätt färskost, grädde och crème fraîche. Krydda med paprikapulver och timjan. Salta & peppra. Låt koka ihop några minuter. Häll såsen överst i gratängformen. 
  6. Gratinera i ugnen, 225 grader i ca 20-25 min.
  7. Servera med en grönsallad och kokt potatis, ris eller pasta.

Inga kommentarer: