4 huvudrätter eller 8 förrätter
5 gula lökar
1 liter höns- eller grönsaksbuljong eller 1 liter vatten + 3 msk koncentrerad fond
3 kvistar timjan eller 1 tsk torkad
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 msk tamari- eller japansk soja
2 msk smör till stekning
salt och nymald svartpeppar
Gratinering:
4 skivor vitt bröd, gärna surdegsbröd
2 msk smör
2 dl grovriven gruyèreost
Gör så här:
- Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Fräs den mjuk i smör på medelvärme i en stor kastrull tills den fått lite färg utan att bli bränd, cirka 10 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt buljong (eller vatten + fond), timjan, lagerblad och vin. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 25 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
- Värm ugnen till 250°, grill.
- Skär brödet i grova tärningar och fräs dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna.
- Ta bort lagerbladen i soppan (och släng i komposten) och fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Lägg i brödtärningarna och strö över osten. Gratinera soppan högt uppe i ugnen i cirka 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
- Servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar