Pangrattato:
3 skivor levainbröd
2 vitlöksklyftor, finhackade
½–1 tsk chiliflakes
½ dl olivolja
1 msk smör
½ dl persilja, finhackad
salt
svartpeppar
Pasta:
pasta för 4 personer, till exempel bucatini
2 schalottenlökar. finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
5–10 sardellfiléer i olja, grovhackade
1 dl olivolja
1 citron, rivet skal och saft
salt
svartpeppar
pastavatten, ca ½ dl
2 dl parmesanost, finriven
Gör så här:
- Börja med pangrattaton. Rosta brödskivorna i ugn på 175 grader tills de är gyllene och krispiga rakt igenom. Hacka dem sedan i små bitar och blanda med chiliflakes och vitlök.
- Värm smör och olivolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i brödsmulorna och stek en liten stund. Tillsätt persiljan och smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Fortsätt med sardellröran. Lägg lök, vitlök, sardeller och citron i en kastrull med olivolja och värm försiktigt på låg värme tills allt blivit mjukt och sardellerna lösts upp (ca 15 minuter). Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan al dente enligt paketets anvisning. Häll i lite (några matskedar) av pastavattnet i lök- och sardellröran och sjud upp under omrörning. Lägg den avrunna pastan i röran. Rör i parmesanosten.
- Lägg upp pastan på ett stort fat och strössla över brödsmulorna på toppen.
- Servera med lite riven parmesanost och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar