lördag 4 december 2021

Rostad grönsakssoppa



1 rödlök

2 paprikor

4 morötter

2 palsternackor

250 g körsbärstomater

4 vitlöksklyftor

olivolja

torkad timjan

salt & nymalen svartpeppar

grönsaksfond

3 dl grädde av valfri fetthalt

ca 5–8 dl vatten


rostade solrosfrön

persilja

chiliflakes


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar.
  3. Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en djup plåt. Ringla över generöst med olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  4. Kläm ut innehållet ur vitlöken och mixa tillsammans med resten av de rostade grönsakerna i en matberedare till ett slätt mos. Häll det i en kastrull. Tillsätt grönsaksfonde, grädde och vatten. Börja med lite vatten först och häll i mer tills du är nöjd med soppkonsistensen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Toppa soppan med rostade solrosfrön, finklippt persilja och lite chiliflakes. Vitlöksbröd är gott till.

Inga kommentarer: