1 rödlök
2 paprikor
4 morötter
2 palsternackor
250 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
olivolja
torkad timjan
salt & nymalen svartpeppar
grönsaksfond
3 dl grädde av valfri fetthalt
ca 5–8 dl vatten
rostade solrosfrön
persilja
chiliflakes
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar.
- Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en djup plåt. Ringla över generöst med olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Kläm ut innehållet ur vitlöken och mixa tillsammans med resten av de rostade grönsakerna i en matberedare till ett slätt mos. Häll det i en kastrull. Tillsätt grönsaksfonde, grädde och vatten. Börja med lite vatten först och häll i mer tills du är nöjd med soppkonsistensen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa soppan med rostade solrosfrön, finklippt persilja och lite chiliflakes. Vitlöksbröd är gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar