lördag 27 november 2021

Janssons lökpaj




Pajdeg:

100 gram smör

3 dl vetemjöl

½ tsk salt

5 msk vatten


Fyllning:

3 gula lökar

3 rödlökar

smör att steka löken i

125 g ansjovisfilé

150 g riven västerbottensost

1 stort ägg

1½ dl grädde av valfri fetthalt

½ tsk salt


Garnering:

lite finhackad rödlök och gräslök 


Gör såhär:

  1. Börja med pajdegen: Tärna kylskåpskallt smör och blanda med mjöl i en matberedare. Kör till en gryning massa. Tillsätt vatten och salt. Blanda snabbt ihop till en deg. 
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga gärna botten med en gaffel. 
  3. Låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
  5. Gör pajfyllningen: Skala, dela och skiva all lök tunt. Fräs mjuk med lite smör i en stekpanna på medelvärme i fem–tio minuter.
  6. Lägg all stekt lök i det förgräddade pajskalet.
  7. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå löken. 
  8. Strö över den rivna osten.
  9. Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör ner en nypa salt. Häll äggblandning över fyllningen. Strössla över lite hackad rödlök.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
  11. Klipp över lite gräslök innan servering.
  12. Servera ljummen på buffén vid påsk, jul eller midsommar.

Inga kommentarer: