Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
5 msk vatten
Fyllning:
3 gula lökar
3 rödlökar
smör att steka löken i
125 g ansjovisfilé
150 g riven västerbottensost
1 stort ägg
1½ dl grädde av valfri fetthalt
½ tsk salt
Garnering:
lite finhackad rödlök och gräslök
Gör såhär:
- Börja med pajdegen: Tärna kylskåpskallt smör och blanda med mjöl i en matberedare. Kör till en gryning massa. Tillsätt vatten och salt. Blanda snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform. Nagga gärna botten med en gaffel.
- Låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
- Gör pajfyllningen: Skala, dela och skiva all lök tunt. Fräs mjuk med lite smör i en stekpanna på medelvärme i fem–tio minuter.
- Lägg all stekt lök i det förgräddade pajskalet.
- Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå löken.
- Strö över den rivna osten.
- Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör ner en nypa salt. Häll äggblandning över fyllningen. Strössla över lite hackad rödlök.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Klipp över lite gräslök innan servering.
- Servera ljummen på buffén vid påsk, jul eller midsommar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar