söndag 14 februari 2021

Räkrisotto


Risotto:

2 finhackade schalottenlökar

1 finhackad vitlök 

3½ dl arborioris

2 dl vitt vin

1½ liter räkbuljong (se recept nedan)

2 tsk rivet citronskal

2 msk färskpressad citronsaft

3 msk smör

2½ dl nyriven parmesan

salt och svartpeppar

350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalade räkor)

1½ msk hackad dill

2 msk hackad bladpersilja


Gör så här:

  1. Skala och hacka löken, fräs den blank i olja i en kastrull
  2. Tillsätt riset och fräs ca en minut tills riset blir lite genomskinligt och blankt. 
  3. Häll i vinet och låt det koka in. 
  4. Tillsätt sen ett par deciliter av den varma buljongen och låt det koka in. 
  5. Sänk värmen och späd successivt med resten av buljongen till en krämig risotto, total tid cirka 25 minuter. 
  6. Tillsätt sen när riset är mjuk citronskalet och citronsaften. 
  7. Rör ner smör och parmesan i riset och smaka av med salt och nymald peppar. 
  8. Tillsätt de skalade räkorna, dill och persilja och rör om och servera direkt. 


------------------


Räkbuljong:

skal från 1 kg räkor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 morot 

3 dl vitt vin

1 msk olja

2 msk tomatpuré 

2 liter vatten


Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader och rosta räkskalen på en plåt i ca 20 min. 
  2. Dela grönsakerna i grova bitar. 
  3. Ta fram en rymlig kastrull och värm upp med oljan i. Lägg i grönsakerna och fräs dem. 
  4. Tillsätt tomatpuré och höj värmen. 
  5. Lägg i räkskalen och fortsätt att fräsa runt ett par minuter, häll sedan på vitt vin. 
  6. Fyll på i kastrullen med vatten och koka upp och låt koka i 30 minuter. Använd en finmaskig sil och sila fonden ner i en annan kastrull. 
  7. Nu är det dags att reducera buljongen tills typ hälften av vätskan (1½ liter) återstår. Det tar cirka 20–30 minuter.

Inga kommentarer: