Risotto:
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlök
3½ dl arborioris
2 dl vitt vin
1½ liter räkbuljong (se recept nedan)
2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
3 msk smör
2½ dl nyriven parmesan
salt och svartpeppar
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalade räkor)
1½ msk hackad dill
2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
- Skala och hacka löken, fräs den blank i olja i en kastrull
- Tillsätt riset och fräs ca en minut tills riset blir lite genomskinligt och blankt.
- Häll i vinet och låt det koka in.
- Tillsätt sen ett par deciliter av den varma buljongen och låt det koka in.
- Sänk värmen och späd successivt med resten av buljongen till en krämig risotto, total tid cirka 25 minuter.
- Tillsätt sen när riset är mjuk citronskalet och citronsaften.
- Rör ner smör och parmesan i riset och smaka av med salt och nymald peppar.
- Tillsätt de skalade räkorna, dill och persilja och rör om och servera direkt.
------------------
Räkbuljong:
skal från 1 kg räkor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
3 dl vitt vin
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 liter vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader och rosta räkskalen på en plåt i ca 20 min.
- Dela grönsakerna i grova bitar.
- Ta fram en rymlig kastrull och värm upp med oljan i. Lägg i grönsakerna och fräs dem.
- Tillsätt tomatpuré och höj värmen.
- Lägg i räkskalen och fortsätt att fräsa runt ett par minuter, häll sedan på vitt vin.
- Fyll på i kastrullen med vatten och koka upp och låt koka i 30 minuter. Använd en finmaskig sil och sila fonden ner i en annan kastrull.
- Nu är det dags att reducera buljongen tills typ hälften av vätskan (1½ liter) återstår. Det tar cirka 20–30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar