söndag 10 januari 2021

Galette med karamelliserad lök och chèvre



Deg: 

100 gram smör

3½ dl vetemjöl

1 tsk salt

1 ägg

¾ dl sesamfrö

1 msk kallt vatten


Fyllning:

2 dl riven ost

chèvre, önskad mängd

1 gul lök

1 röd lök

6 salladslök

2 msk honung

1 msk balsamvinäger

flingsalt

peppar


ägg till pensling

salta solrosfrön, dekoration

Gör så här:

  1. Börja med att karamellisera löken. Skala och skiva all lök. 
  2. Stek löken mjuk i en stekpanna med en klick smör i. 
  3. Tillsätt honung och balsamvinäger. Stek ytterligare i någon minut. 
  4. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Sätt på ugnen på 180 grader. 
  6. Fortsätt med degen. Lägg i alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och mixa. Tillsätt kallt vatten och mixa igen. Arbeta sedan ihop en deg i en bunke för hand. 
  7. Ställ kallt i ca 10 minuter. 
  8. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Degen ska vara tunn, men se till att den inte spricker.
  9. Riv osten och strö den över degen. 
  10. Lägg på den karamelliserade löken ovanpå osten. 
  11. Vik nu över kanterna med hjälp av bakplåtspappret. För att få kanterna snyggare hjälp till med fingrarna. 
  12. Toppa med önskad mängd chèvre. 
  13. Pensla kanterna med vispat ägg. 
  14. Grädda i nedre delen i ugnen i 180 grader, 20–25 minuter. 
  15. Låt gärna galetten svalna något innan du skär i den. 
  16. Dekorera med lite solrosfrön.

Inga kommentarer: