Denna deg räcker till två bakplåtar och är lagom för fyra personer. Det tar lite tid att göra degen, men det är det värt. Total jästid: ca 2,5 timmar.
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 msk olivolja
9 dl vetemjöl special
1½–2 tsk salt
Topping:
Tomatsås (se nedan)
Riven ost (gärna mozarella)
Färska tomater
Rödlök
Pinjenötter
Basilika
Ruccola
Parmesanost
Lufttorkad skinka
Gör så här:
- Blanda ut jästen i vattnet och olja tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
- Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum.
- När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme. Här har du tid att koka tomatsås och fixa toppingen klar.
- Sätt ugnen på högsta möjliga värme i god tid innan degen jäst färdigt och sätt samtidigt in två ugnsplåtar i mitten av ugnen – detta är viktigt för att få en knaprig pizzabotten. Jag brukar använda varmluften, så kan båda pizzorna gräddas samtidigt!
- Mjöla två bakplåtspapper ordentligt. Skrapa ut degen på ett av bakplåtspapprena. Dela degen i två delar och lägg delarna på varsitt papper.
- Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den nästan täcker pappret (jag brukar fuska lite och använda kavel).
- Bred ut hälften av tomatsåsen på en botten i taget och strö över ost. Lägg sedan på färska tomater, rödlök och pinjenötter innan pizzan åker in i ugnen.
- Dra ned bakplåtspappret med pizzan från arbetsbänken över på en bricka (eller kall plåt) och låt sedan pappret glida av på den varma plåten i ugnen (dvs du förflyttar bakplåtspappret med pizzan på med hjälp av en bricka/plåt). Grädda i ca 15 minuter.
- Lägg på resterande topping (se ovan)
- Servera gärna pizzan med pizzasallad.
Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar
Gör så här:
- Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjuknat. Tillsätt tomatkross och krydda så du får en fin balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern.
- Låt såsen små puttra så länge du har tid, minst 20–30 minuter. Vill du ha en helt slät tomatssås, kör några varv med stavmixern när såsen kokat klart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar