ca 500 g oskalade räkor (gärna stora, stl 70–90)
1 stor morot
1 stor gul lök
1 knippe färsk dill
ca 4 dl vatten
1–2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
nymalen vitpeppar
1 tsk sambal oelek
1–2 msk hummer- eller skaldjursfond
ev maizenaredning, ljus, eller lite arrowmjöl
Gör så här:
- Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen och skalen i en stekpanna med smör.
- Bryn skalen lätt och tillsätt sedan halverad och slantad morot, hackad lök och dill.
- Häll i vatten, vitt vin och tomatpuré.
- Låt koka samman i cirka 15 minuter och tillsätt sedan grädden.
- Smaka av med vitpeppar, sambal oelek och fond.
- Sila sedan soppan så att du får bort räkskal, grönsaker och annat. Pressa lite i silen så att allt det goda kommer med.
- Red eventuellt soppan med lite ljus maizena eller lite arrowmjöl.
- Låt soppan puttra på svag värme i cirka en halvtimme innan servering. Späd med lite vatten om den känns tjock.
- Vid servering; lägg skalade räkor i botten på varje portionsskål och häll över soppan.
- Servera med en klick aioli och gärna bröd och smör.
Tips! Soppan är lagom till 3 personer som huvudrätt och till 6 personer om den serveras som förrätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar