50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream (alt. vetemjöl special)
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl.
- Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen.
- Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver.
- Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter.
- Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
- Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små.
- Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor.
- Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning.
- Grädda i 200 grader (varmluft) ca 12–18 min, tills frallorna fått fin färg.
- Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar