söndag 13 oktober 2013

Fluffiga frallor



50 gram jäst

6 dl mjölk

125 gram rumsvarmt smör

16-17 dl manitoba cream (alt. vetemjöl special)

1½ tsk salt

1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl. 
  2. Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen. 
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver. 
  4. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. 
  5. Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna. 
  6. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. 
  7. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös. 
  8. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små. 
  9. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor. 
  10. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min. 
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning. 
  12. Grädda i 200 grader (varmluft) ca 12–18 min, tills frallorna fått fin färg. 
  13. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.

Inga kommentarer: