onsdag 16 maj 2018

Pasta al Forno


Köttfärsröra:
500 g nötfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1 dl basilika
salt och peppar

Bechamelsås:
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
vitpeppar
en nypa muskotnöt

500 g pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan

Gör så här:
  1. Bryn nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök och låt det steka med i färsen. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i färsen tillsammans med tomatpurén. Låt allt stekas ett par minuter.
  2. Häll i krossade tomater och vin. Lägg i buljongtärning och blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.
  3. Gör béchamelsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
  4. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
  5. Riv mozzarella och parmesan.
  6. Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form och fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.
  7. Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25–30 minuter.

Inga kommentarer: