Köttfärsröra:
500 g nötfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1 dl basilika
salt och peppar
Bechamelsås:
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
vitpeppar
en nypa muskotnöt
500 g pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan
Gör så här:
- Bryn nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök och låt det steka med i färsen. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i färsen tillsammans med tomatpurén. Låt allt stekas ett par minuter.
- Häll i krossade tomater och vin. Lägg i buljongtärning och blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.
- Gör béchamelsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
- Riv mozzarella och parmesan.
- Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form och fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.
- Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25–30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar