söndag 18 mars 2018

Grekisk smörgåstårta


1/2–1 limpa skivat franskbröd

Rödlöksmarmelad:
3 rödlökar
olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk grenadin (granatäppelsaft)
1/2 dl honung
salt och peppar

Fyllning:
1 gurka
1 tsk salt
10 soltorkade tomater, inlagda i olja
1 dl svarta urkärnade oliver
150 g fetaost
3,5 dl keso naturell
3,5 dl crème fraîche
1 vitlöksklyftor
salt och peppar

Till garnering:
lite av fyllningen
1 näve ruccolasallad

Gör så här:

  1. Börja med att göra rödlöksmarmeladen, gärna en dag i för väg.
  2. Skala och skär löken i tunna strimlor. Fräs löken på svag värme i en kastrull med olivolja ca 5 minuter, så att den blir glansig utan att ta färg.
  3. Rör i vinäger och grenadin. Koka in den några minuter.
  4. Smaka av med honung, salt och vitpeppar och koka ytterligare några minuter. Låt kallna.
  5. Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skär den i tunna strimlor. Strö över salt och lägg den på en kökshandduk ca 20 minuter. Vrid ur vattnet.
  6. Strimla tomaterna och finhacka oliverna. Riv fetaosten på ett rivjärn. Låt keson rinna av i ett durkslag. Blanda crème fraîche och keso i en skål. Tillsätt gurka, tomater, oliver och ost.
  7. Skala och finhacka vitlöken. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
  8. Kantskär brödskivorna och lägg ut i en form med diametern 24 cm och löstagbar kant. Lägg på 1/3 av fyllningen och varva bottnar och fyllning. Avsluta med fyllning, spara lite att använda på kanterna vid garneringen. Täck med plastfolie och ställ kallt till nästa dag.
  9. Ta bort formens kant och bred resten av fyllningen på tårtkanterna.
  10. Sila bort vätskan från rödlöksmarmeladen och täck tårtans ovansida med marmeladen. Tryck fast ruccola runt kanterna.

Inga kommentarer: