1/2–1 limpa skivat franskbröd
Rödlöksmarmelad:
3 rödlökar
olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk grenadin (granatäppelsaft)
1/2 dl honung
salt och peppar
Fyllning:
1 gurka
1 tsk salt
10 soltorkade tomater, inlagda i olja
1 dl svarta urkärnade oliver
150 g fetaost
3,5 dl keso naturell
3,5 dl crème fraîche
1 vitlöksklyftor
salt och peppar
Till garnering:
lite av fyllningen
1 näve ruccolasallad
Gör så här:
- Börja med att göra rödlöksmarmeladen, gärna en dag i för väg.
- Skala och skär löken i tunna strimlor. Fräs löken på svag värme i en kastrull med olivolja ca 5 minuter, så att den blir glansig utan att ta färg.
- Rör i vinäger och grenadin. Koka in den några minuter.
- Smaka av med honung, salt och vitpeppar och koka ytterligare några minuter. Låt kallna.
- Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skär den i tunna strimlor. Strö över salt och lägg den på en kökshandduk ca 20 minuter. Vrid ur vattnet.
- Strimla tomaterna och finhacka oliverna. Riv fetaosten på ett rivjärn. Låt keson rinna av i ett durkslag. Blanda crème fraîche och keso i en skål. Tillsätt gurka, tomater, oliver och ost.
- Skala och finhacka vitlöken. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
- Kantskär brödskivorna och lägg ut i en form med diametern 24 cm och löstagbar kant. Lägg på 1/3 av fyllningen och varva bottnar och fyllning. Avsluta med fyllning, spara lite att använda på kanterna vid garneringen. Täck med plastfolie och ställ kallt till nästa dag.
- Ta bort formens kant och bred resten av fyllningen på tårtkanterna.
- Sila bort vätskan från rödlöksmarmeladen och täck tårtans ovansida med marmeladen. Tryck fast ruccola runt kanterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar