[2 pizzor]
Pizzadeg
25 g jäst
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
0,25 dl neutral olja
1 1/2–2 dl ljummet vatten
3 1/2 –4 dl vetemjöl special (ca 1/2 dl till utbakning)
Topping
2 msk olja
1 1/2 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
280 g bacon, fint strimlat
3 dl vispgrädde
1 dl persilja, finhackad
80 g parmesan, riven
svartpeppar
en nypa cayennepeppar
parmesan, riven
Garnering
persilja, hackad
crème fraîche
Gör så här:
- Börja med degen: Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
- Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och fin deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
- Jäs pizzadegen i bunken under duk i cirka 30 minuter medan du gör toppingen.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Ha i lök och vitlök och låt svettas en stund.
- Tillsätt bacon och låt stekas tills baconet fått en fin färg.
- Tillsätt grädde och persilja. Låt såsen koka till en ganska så krämig konsistens.
- Tillsätt parmesan och rör ihop. Smaka av med peppar och cayennepeppar.
- Dela degen i 2 bitar och baka ut dem med kavel så du får fina bottnar på mjölat bakbord. Lägg pizzorna på bakplåtspapper och sedan på en plåt.
- Bred såsen på pizzorna, riv över parmesan och grädda mitt i ugnen i ca 250 grader varmluft tills pizzorna fått fin färg.
- Ta ut pizzorna från ugnen och toppa med persilja och crème fraîche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar