lördag 20 januari 2024

Köttfärspaj med ajvar relish


Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1 krm salt

150 g smör

1–2 msk iskallt vatten


Fyllning:

1 stor gul lök, hackad

2 vitlökspressade, pressade

smör eller olja att steka i

500 g nötfärs

salt och peppar

1 dl tomatpuré

2 dl ajvar relish, mild

1½  dl finhackad persilja

½  tsk chiliflakes


Topping:

300 g philadelphiaost

2 dl turkisk yoghurt

salt och peppar

250 g körsbärstomater


Gör så här:
  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. 
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en stund i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 200°. 
  4. Klä en pajform med degen. Nagga bottnen med en gaffel. 
  5. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  6. Fräs lök och vitlök i smör eller olja. 
  7. Tillsätt köttfärsen och stek den klar. Salta och peppra. 
  8. Blanda ner tomatpuré, ajvar, persilja och chiliflakes. Låt puttra 5–10 minuter.
  9. Bred ut röran i pajskalet. 
  10. Rör ihop philadelphiaost, yoghurt, salt och peppar. Bred blandningen över köttfärsröran. Ställ in i ugnen och grädda pajen 20 minuter. 
  11. Skiva tomaterna och lägg dem på toppen och grädda ytterligare 10 minuter. 
  12. Servera med sallad. 

Inga kommentarer: