onsdag 22 augusti 2018

Grekisk lasagne med fetaost


500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor t ex basilika, oregano eller timjan
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1−2 dl vatten

4 dl crème fraîche
1 dl mjölk
150 g fetaost, smulad

ca 10 lasagneplattor

riven ost

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200°. 
  2. Fräs löken i smör. Tillsätt färsen och smula sönder den under omrörning. Stek tills den fått färg. 
  3. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och vitlök.
  4. Tillsätt tomater och tomatpuré och späd med vatten till önskad konsistens. 
  5. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter.
  6. Blanda samman créme fraiche, mjölk och ost till en sås. 
  7. Varva köttfärssås, lasagneplattor och sås i en smord ugnssäker form. 
  8. Avsluta med sås på det översta lagret. Strö över riven ost allra sist.
  9. Grädda i ugn ca 45 minuter.
  10. Låt lasagnen vila 5 minuter före servering.

2 kommentarer:

Mikaela Svanborg sa...

Hittade också en version med makaroner: https://farbrornikos.se/2020/11/29/grekisk-lasagne/

Cina sa...

Tack för tipset! Det måste jag testa 😀