1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
2 stora morötter (ca 200 gram finrivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15 dl (900 g) manitoba cream (eller vetemjöl special) + ca 2 dl till utbakningen
1–2 dl riven cheddarost till gräddningen
Gör så här:
- Smula ner jästen i en stor bunke, helst i en köksmaskin då degen ska arbetas ganska länge.
- Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.
- Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri, men ändå ganska lös (spara mjöl till utbakning).
- Degen ska arbetas ordentligt i ca 10–15 minuter.
- Låt jäsa i bunken ca 30 min (under bakduk).
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Dela degen i ca 20 lika stora delar och forma till runda frallor.
- Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Strö över den rivna osten.
- Grädda i 200 grader ca 10–15 min.
- Låt svalna på galler, under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar