söndag 2 augusti 2015

Frallor med morötter och ost


1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
2 stora morötter (ca 200 gram finrivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)

1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15 dl (900 g) manitoba cream (eller vetemjöl special) + ca 2 dl till utbakningen
1–2 dl riven cheddarost till gräddningen

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en stor bunke, helst i en köksmaskin då degen ska arbetas ganska länge. 
  2. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri, men ändå ganska lös (spara mjöl till utbakning). 
  4. Degen ska arbetas ordentligt i ca 10–15 minuter. 
  5. Låt jäsa i bunken ca 30 min (under bakduk). 
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. 
  7. Dela degen i ca 20 lika stora delar och forma till runda frallor. 
  8. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 min. 
  9. Strö över den rivna osten. 
  10. Grädda i 200 grader ca 10–15 min.
  11. Låt svalna på galler, under duk.

Inga kommentarer: