50–60 st
75 gram jäst
250 gr smör
5 dl mjölk (gärna gammaldags)
2 dl socker
1 ägg
ca 2 liter vetemjöl
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Smula jästen och häll degvätskan över.
- Blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg, gärna i maskin.
- Låt jäsa 45–60 minuter.
- Rulla degen fingertjockt och forma kringlor.
- Låt dem jäsa ca 30 minuter plåt klädd med bakplåtspapper.
- Koka upp en vid gryta med vatten.
- Lägg försiktigt ner kringlorna, några i taget, i det kokande vattnet med en hålslev.
- Låt sjuda 1–2 min. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda på 250 grader i ca 5–10 minuter eller tills kringlorna fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar