söndag 20 oktober 2013

Bagels


12 bagels

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12–13 dl vetemjöl special
Äggvita till pensling
Vallmofrön
2-3 tsk strösocker i kokvattnet

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i  cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
  3. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka  50 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
  5. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret (som en rockring).
  6. Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt strösockret.
  8. Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
  9. Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla dem med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.
  11. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Inga kommentarer: