12 bagels
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12–13 dl vetemjöl special
Äggvita till pensling
Vallmofrön
2-3 tsk strösocker i kokvattnet
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
- Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 50 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
- Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret (som en rockring).
- Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt strösockret.
- Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
- Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla dem med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.
- Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar