söndag 20 oktober 2013

Lasagne med hasselnötspesto, aubergine och portabellosvamp


2 dl rostade hasselnötter utan skal
1 liter slätbladig persilja, bara bladen
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
500 g (2 burkar) ricottaost
2 små auberginer
4 portabellosvampar
4 vitlöksklyftor
bechamelsås – se recept nedan
300–400 g färska lasagneplattor
800 g körsbärstomater
½ citron

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Mixa nötter, persilja, ägg, salt, peppar samt en och en halv burk ricotta till en slät pesto. Ställ åt sidan. 
  3. Ansa och tärna svamp och aubergine fint. Skiva vitlöken tunt. 
  4. Stek till mjukt mos i så mycket smör eller olivolja som situationen kräver.
  5. Salta och peppra. 
  6. Gör bechamel enligt receptet och red den färdiga såsen med resterande ricotta. 
  7. Bred ut ett tunt lager pesto i botten på en ugnssäker form och täck med ett lager lasagneplattor. 
  8. Bred ut ett lager auberginemos ovanpå och täck med ett tunt lager bechamel.
  9. Upprepa tills all fyllning och alla lasagneplattor gått åt. 
  10. Toppa med skivade körsbärstomater. 
  11. Pressa över citronen, strö på några nypor flingsalt och ringla över lite, lite olivolja.
  12. Låt gå klart i ugnen, cirka 45 minuter.
Bechamelsås:
50 g smör
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 krm salt

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen. Vispa i mjölet.
  2. Häll på mjölken, en deciliter i taget, och låt såsen tjockna under omrörning. Salta. 
  3. Låt bubbla ett par minuter så att mjölsmaken hinner koka bort.

Inga kommentarer: