2 dl rostade hasselnötter utan skal
1 liter slätbladig persilja, bara bladen
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
500 g (2 burkar) ricottaost
2 små auberginer
4 portabellosvampar
4 vitlöksklyftor
bechamelsås – se recept nedan
300–400 g färska lasagneplattor
800 g körsbärstomater
½ citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa nötter, persilja, ägg, salt, peppar samt en och en halv burk ricotta till en slät pesto. Ställ åt sidan.
- Ansa och tärna svamp och aubergine fint. Skiva vitlöken tunt.
- Stek till mjukt mos i så mycket smör eller olivolja som situationen kräver.
- Salta och peppra.
- Gör bechamel enligt receptet och red den färdiga såsen med resterande ricotta.
- Bred ut ett tunt lager pesto i botten på en ugnssäker form och täck med ett lager lasagneplattor.
- Bred ut ett lager auberginemos ovanpå och täck med ett tunt lager bechamel.
- Upprepa tills all fyllning och alla lasagneplattor gått åt.
- Toppa med skivade körsbärstomater.
- Pressa över citronen, strö på några nypor flingsalt och ringla över lite, lite olivolja.
- Låt gå klart i ugnen, cirka 45 minuter.
50 g smör
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 krm salt
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen. Vispa i mjölet.
- Häll på mjölken, en deciliter i taget, och låt såsen tjockna under omrörning. Salta.
- Låt bubbla ett par minuter så att mjölsmaken hinner koka bort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar