Foto: Carina Sörgårn |
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
7 dl vetemjöl (ca 400 g)
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.
- Tillsätt mjöl och salt.
- Bearbeta till en slät deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Smörj en form (ca 20x30 cm) med hälften av oljan.
- Häll degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta med oljad hand.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
- Gör ca 10 hål i kakan med fingertopparna och ringla över resten av olivoljan och strö över salt och ev någon örtkrydda.
- Grädda brödet ca 25-30 minuter. Skär brödet strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar