tisdag 29 juli 2025

Toum [libanesisk vitlökskräm]



2 äggvitor

1–3 vitlöksklyftor 

2–3 dl rapsolja

½ tsk salt

1–2 tsk citronsaft 


Gör så här:

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. 
  2. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar cirka 2–3 minuter.  
  3. Sedan droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. 
  4. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. 
  5. Ställ i kylen en stund innan servering, helst minst 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3–4 dagar. 
  6. Servera till exempel med grillat.

Inga kommentarer: