måndag 6 maj 2024

Thaifärs med chilimajonnäs



basmatiris för 4 personer

500 g blandfärs

1 bananschalottenlök

rapsolja, att steka i

1 röd chilifrukt

1 msk finhackad färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 msk japansk soja

2 msk ostronsås

salt & nymalen svartpeppar

 

Chilimajonnäs:

1½ dl majonnäs

1 msk srirachasås

1 krm sesamolja

½ lime pressad

 

Tillbehör:

1 litet spetskålhuvud, finstrimlat

2 lime

½ kruka koriander

rostade sesamfrö


Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen
  2. Blanda samman ingredienserna till majonnäsen. Ställ i kylskåpet.
  3. Finstrimla schalottenlök, finhacka chili, färsk ingefära och vitlök.
  4. Fräs schalottenlöken mjuk och glansig på medelhög värme i olja. Vänd sedan i hackad chili, ingefära och vitlök. Låt fräsa ihop.
  5. Ha i blandfärsen och bryn på den tills allt är helt genomstekt.
  6. Vänd i soja och ostronsås, salta och peppra. Smaka av.
  7. Finstrimla spetskålen.
  8. Lägg ut ris på en tallrik, lägg på köttfärsen och toppa med finstrimlad spetskål, chilimajonnäs,  färsk koriander och sesamfrö. Servera med limeklyftor som pressas över rätten.

Inga kommentarer: