onsdag 25 oktober 2023

Spenatpaj med chèvre



Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1 krm salt

100 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

300 g spenat, fryst och tinad

3 ägg

2 dl mjölk

salt & svartpeppar

170 g chèvre, getost

pinjekärnor

flytande honung


Ranchdip:

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

1 tsk strösocker

1 tsk finhackad gräslök

1 tsk finhackad dill

1 tsk finhackad persilja

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

salt och svartpeppar


Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till ranchdippen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt tills pajen är klar.
  2. Pajdeg: Mixa mjöl, salt och smör till en grynig massa i matberedare. Tillsätt vatten och kör matberedaren tills det blir en fast deg. Klä en pajform med degen och låt vila i kyl cirka 30 min.
  3. Pricka hål med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200° cirka 10 min.
  4. Tina spenaten och krama ut så mycket vätska som möjligt. 
  5. Vispa upp ägg och mjölk, krydda med salt och peppar.
  6. Fördela spenaten över den förgräddade pajbottnen och häll sedan äggstanningen över. 
  7. Skär getosten i skivor och fördela över pajen. Strö pinjekärnor över.
  8. Sänk ugnsvärmen till 180° och grädda pajen i cirka 40 minuter, tills fyllningen stannat. 
  9. Ringla över honung och servera pajen med ranchdippen och en grönsallad till och gärna lite gott nybakat bröd.

Inga kommentarer: