söndag 2 maj 2021

Italiensk smörgåstårta





36 skivor franska

1 kg kycklingfilé
valfri olja
grillkrydda & soja
salt och peppar

Fyllning 1:
1 burk kronärtskockshjärtan (240 g avrunnen vikt).
1 vitlöksklyfta
2 ½ msk olivolja
basilika, färsk eller torkad
6 st soltorkade tomater
2 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning 2:
500 g av den tillagade kycklingfilén
½ finhackad rödlök
6 soltorkade tomater
basilika, färsk eller torkad
100 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
salt
peppar

Garnering:
100 g philadelhiaost
1 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
salt
ruccolasallad
120 g parmaskinka
500 g av den tillagade kycklingfilén
20 svarta oliver
basilkablad
10 körsbärstomater

Gör så här:
  1. Blanda olja med valfri grillkrydda, salt, peppar och soja. Dela varje kycklingfilé i fyra delar. Lägg i ugnsfast form. Pensla filéerna med den kryddade oljan. Grilla kycklingfileérna i ugnen på 175 grader tills de är helt genomstekta. Låt svalna.
  2. Skär bort kanterna på brödet. 
  3. Lägg ut 3 x 4 brödskivor till första lagret.
  4. Fyllning 1: Lägg alla ingredienserna till kronärtskocksröran i en matberedare och mixa till en slät smet. Bred på det första lagret av bröd.
  5. Lägg ut 3 x 4 brödskivor till andra lagret.
  6. Fyllning 2: Finhacka rödlöken, basilikan och de soltorkade tomaterna. Skär kycklingfilén i bitar. Blanda ihop med crème fraîche och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar. Bred över det andra lagret.
  7. Lägg ut 3 x 4 brödskivor till det sista brödlagret.
  8. Hit går det bra att förbereda dagen innan, då blir smörgåstårtan ännu godare. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp. Garnera samma dag som tårtan ska ätas, gärna precis innan servering.
  9. Garnering: Rör ihop philadelphiaost, crème fraîche och majonnäs och smaka av med salt. Bred runt om hela tårtan.
  10. Tryck ruccolasallad runt om tårtan. Skär parmaskinka och resterande kycklingfilé i bitar. Garnera tårtan med kycklingen, parmaskinkan, tomaterna, oliverna, ruccolan och basilikan.
  11. Klart att servera!
--------------

Tips!
Smörgåstårta är smidigt att göra i en springform. Självklart blir det lite ”klipp-och- klistra” när man lägger i brödlagren, men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här och där.

Fördelen med springform är att du kan fylla den desto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket blir en ännu saftigare smörgåstårta. 

På översta bilden har jag använt en liten springform och ungefär halverat receptet. Denna smörgåstårta blir då lagom att servera till tre–fyra personer.

Inga kommentarer: