lördag 23 september 2023

Kyckling Francese


[2 portioner]


Kyckling:

50 ml olivolja

2 kycklingfiléer

2 msk vetemjöl

salt & peppar

2 ägg

25 g parmesanost, finriven

1 citron, skalet


Sås:

2 citroner (saften från 1 – använd citronen du hade till kycklingen – och 1 i skivor)

25 g smör

2 klyftor vitlök, hackade

125 ml vitt vin

125 ml grädde

125 ml kycklingfond

salt & peppar


Servering:

pasta eller ris

½ dl persilja, hackad


Gör så här:

  1. Kyckling: Dela varje kycklingfilé på hälften tvärs över mitten, så den blir hälften så tjock.
  2. Blanda mjölet med salt och peppar i en bred skål.
  3. Blanda ägg, parmesanost och citronskal i en annan skål.
  4. Hetta upp några matskedar olivolja i en stor panna på medelvärme.
  5. Vänd kyckling i mjölblandningen och sedan i äggblandningen.
  6. Stek kycklingen i omgångar i den heta pannan. Stek i 3–4 minuter på varje sida tills de är gyllene och helt genomstekt. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  7. Häll av lite av oljan från pannan och ställ tillbaka den på värmen.
  8. Sås: Stek citronskivorna tills de är mjuka, cirka 2 minuter på varje sida. Ställ åt sidan med kycklingen.
  9. Använd samma panna för att smälta smöret och fräsa vitlöken i 1 minut.
  10. Tillsätt citronsaft och vin. Låt det reducera, cirkaa 2–3 minuter.
  11. Rör ner grädden och kycklingfonden. Låt koka i ytterligare 3–4 minuter tills såsen är tjock och krämig. Smaka av och tillsätt salt och peppar om det behövs.
  12. Servering: Häll upp den färdigkokta pastan eller riset på ett stort uppläggningsfat. Lägg kycklingen ovanpå och häll den heta såsen över kycklingen. Garnera med citronskivorna och persilja och servera.
  13. Kommentar: På bilden har jag lagat dubbel sats av receptet.

Inga kommentarer: