[2 portioner]
Kyckling:
50 ml olivolja
2 kycklingfiléer
2 msk vetemjöl
salt & peppar
2 ägg
25 g parmesanost, finriven
1 citron, skalet
Sås:
2 citroner (saften från 1 – använd citronen du hade till kycklingen – och 1 i skivor)
25 g smör
2 klyftor vitlök, hackade
125 ml vitt vin
125 ml grädde
125 ml kycklingfond
salt & peppar
Servering:
pasta eller ris
½ dl persilja, hackad
Gör så här:
- Kyckling: Dela varje kycklingfilé på hälften tvärs över mitten, så den blir hälften så tjock.
- Blanda mjölet med salt och peppar i en bred skål.
- Blanda ägg, parmesanost och citronskal i en annan skål.
- Hetta upp några matskedar olivolja i en stor panna på medelvärme.
- Vänd kyckling i mjölblandningen och sedan i äggblandningen.
- Stek kycklingen i omgångar i den heta pannan. Stek i 3–4 minuter på varje sida tills de är gyllene och helt genomstekt. Lägg åt sidan på hushållspapper.
- Häll av lite av oljan från pannan och ställ tillbaka den på värmen.
- Sås: Stek citronskivorna tills de är mjuka, cirka 2 minuter på varje sida. Ställ åt sidan med kycklingen.
- Använd samma panna för att smälta smöret och fräsa vitlöken i 1 minut.
- Tillsätt citronsaft och vin. Låt det reducera, cirkaa 2–3 minuter.
- Rör ner grädden och kycklingfonden. Låt koka i ytterligare 3–4 minuter tills såsen är tjock och krämig. Smaka av och tillsätt salt och peppar om det behövs.
- Servering: Häll upp den färdigkokta pastan eller riset på ett stort uppläggningsfat. Lägg kycklingen ovanpå och häll den heta såsen över kycklingen. Garnera med citronskivorna och persilja och servera.
- Kommentar: På bilden har jag lagat dubbel sats av receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar