söndag 26 mars 2023

Italienska köttbullar i mustig tomatsås



Tomatsås:

½ vitlök 

1 schalottenlök

¼ dl olivolja

½ tsk chili flakes

5 sardellfiléer

2 msk tomatpuré

1 burkar hela tomater av absolut bästa sort

1 lagerblad

1 tsk salt

½ tsk nymald svartpeppar

½ tsk torkad oregano

2 tsk socker

1 dl finhackad basilika, färsk eller fryst


Köttbullar:

500 g blandfärs

½ dl ströbröd

2 små ägg

2 vitlöksklyftor, pressade

1 dl finriven parmesan

1 dl hackad bladpersilja

¼ tsk nymald svartpeppar

½ tsk  nymortlade fänkålsfrön

½ tsk salt

2 krm chili flakes

olivolja (till stekning)


Till servering:

300 g spaghetti

1 dl finriven parmesan

½ dl hackad bladpersilja

nymald svartpeppar


Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen för den tar runt tre timmar att koka. Skala vitlöksklyftorna från vitlöken och skär dem på längden i fyra bitar. Finhacka schalottenlökarna. Stek sedan vitlöken och löken i oljan i en gryta på låg temperatur tills vitlöken blivit lite brynt, inte bränd. 
  2. Under tiden kan du hälla upp tomatkonserverna i en bunke och ha sönder de hela tomaterna med händerna.
  3. Lägg i chiliflingor, sardellfiléer och tomatpuré i stekpannan och fräs i ytterligare fem minuter. På så sätt får man bort en hel del beska från tomatpurén.
  4. Häll sedan ner tomaterna och lagerblad, salt, svartpeppar, oregano och socker.
  5. Låt puttra under lock i tre timmar. Rör ibland från botten.
  6. Under tiden gör du köttbullarna. Blanda ihop alla ingredienserna med händerna. Rulla stora köttbullar, cirka 15 stycken.
  7. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på nästan högsta värmen. Stek dem tills de har fin yta och är nästan helt genomstekta.
  8. Lägg ner basilikan i tomatsåsen och ta ut 1 dl tomatsås ur grytan och spara till senare. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen som är kvar i grytan och låt dem puttra där i ungefär 20 minuter.
  9. Koka spaghettin al dente och häll av pastavattnet.
  10. Blanda spaghettin med tomatsåsen du tagit undan.
  11. Servera genom att lägga pastan underst på ett stort fat. Lägg på köttbullarna och häll över såsen. Toppa med persilja och parmesan och dra några drag med svartpepparkvarnen över också. 

Inga kommentarer: