tisdag 23 augusti 2022

Kronärtskockspasta med citron och salvia



400 g pappardelle eller tagliatelle

1 burk inlagda kronärtskockor i olja (290 g), avrunna

3 dl vispgrädde

100 g parmesanost, finriven

1 ekologisk citron, zest och saft 

ev ca 1 dl pastavatten

salt och nymalen svartpeppar 


1 kruka salvia, plockade blad

olivolja att fritera i


Till servering

30 g ruccola 

nymalen svartpeppar 

god olivolja


Gör så här:

  1. Hetta upp ett lager olivolja i en stekpanna. Lägg i salviabladen och fritera dem krispiga. Låt rinna av på ett hushållspapper.
  2. Mixa de avrunna kronärtskockorna till en slät puré i en matberedare eller med en mixerstav. 
  3. Koka upp grädden och vispa ner kronärtskockspurén. Sänk värmen till lägsta nivån och rör i parmesanosten tills den smält.
  4. Blanda i citronzest och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. 
  5. Koka pastan tills den är nästan färdig och spara lite pastavatten innan du häller av den. Rör ner pastan i kronärtskockssåsen och späd eventuellt med lite pastavatten om såsen känns för tjock.
  6. Häll upp pastan på ett stort fat och toppa med de friterade salviabladen, ruccola, svartpeppar och lite god olivolja. 

Inga kommentarer: