Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
Fyllning:
65 g färsk babyspenat
125 g varmrökt lax
2 dl crème fraîche
2 ½ dl grädde av valfri fetthalt
150 g riven västerbottensost
1 gul lök
5 ägg
salt & peppar
cayennepeppar
1 dl finklippt dill
Romsås:
1 dl crème fraîche
½ dl majonnäs
80 g finkornig stenbitsrom
hackad gräslök
salt & citronpeppar
Till servering:
räkor
grönsallad
Gör så här:
- Börja med romsåsen. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt till serveringen.
- Skala räkorna och lägg i en skål och ställ kallt.
- Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Låt gärna stå kallt en stund. Nagga botten och förgrädda cirka 10 minuter, 200 grader.
- Fräs spenaten lätt i en stekpanna och fördela i pajskalet.
- Bryt laxen i bitar och lägg den över spenaten.
- Finhacka löken och blanda med riven ost, ägg, grädde, crème fraîche, kryddor och dill. Häll detta i pajskalet.
- Grädda i 200 grader i cirka 45–50 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
- Låt pajen vila i rumstemperatur i cirka 5 minuter så att den "sätter sig".
- Servera med en sallad, skalade räkor och romsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar