400 g spaghetti
3 schalottenlökar, fint hackade
1 morot, fint hackad
2 stjälkar blekselleri, fint hackade
6 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk olivolja
1 msk + 4 msk smör
4 msk tomatpuré
½ tsk chiliflakes
750 ml rödvin, gärna Chianti
1–2 dl pastavatten
125 g parmesan, fint riven
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
2 msk hackad persilja
lite av parmesanen ovan
2 burrataostar
Gör så här:
- Fräs schalottenlök, morot, selleri och vitlök i olivolja och 1 msk smör i en tjockbottnad gryta tills morötterna mjuknat lite. Rör ner tomatpuré och chiliflakes och fräs i 5–6 minuter tills tomatpurén är karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite.
- Häll över hela flaskan vin, salta ordentligt och låt sedan såsen puttra utan lock i ca 35 minuter eller tills den reducerat ner till ungefär en tredjedel. Den ska vara glossig och lite tjock.
- Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Häll pastan i rödvinssåsen tillsammans med 4 msk smör skuret i kuber och rör ordentligt så att smöret sakta smälter in i såsen utan att skära sig.
- Späd pö om pö med pastavatten och fortsätt röra tills pastan kokat klart. Vänd ner merparten av den finrivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
- Toppa med burrataosten bruten i några bitar, resterande parmesan och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar