1 kg små tomater på kvist
1 hel vitlök
2 rödlökar
olivolja
5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2–3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
salt & peppar
Vitlöksbröd:
1 liten baguette
smör
1 vitlöksklyfta
hackad persilja
ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
 - Halvera tomaterna, skär löken i mindre klyftor och halvera hela vitlöken tvärs över (skala inte)
 - Lägg allt i en form och ringla olivolja över (låt snittytan på vitlöken ligga uppåt så den rostas)
 - Sätt in i ugnen 40–50 min tills tomaterna och vitlöken fått färg.
 - Koka under tiden upp vatten och fond i en kastrull.
 - Ta ut tomaterna ur ugnen. Ta den halverade vitlöken och pressa ut vitlöken som nu blivit mjuk och rostad. Släng bort vitlöksskalet.
 - Lägg ned tomater, lök och vitlök i fonden och låt puttra ihop några minuter.
 - Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
 - Tillsätt grädden och mixa soppan lite till. Smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
 - Låt puttra några minuter.
 - Vitlöksbrödet: Sätt ugnen på 200 grader varmluft
 - Halvera baguetten på längden, lägg på plåt och bred på ett generöst lager smör.
 - Riv över vitlök och strö hackad persilja över.
 - Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 5–10 minuter tills osten smält.
 - Ta ut och skär brödet i snittar och strö lite flingsalt över.
 - Servera soppan med vitlöksbröden.
 

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar