1 kg små tomater på kvist
1 hel vitlök
2 rödlökar
olivolja
5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2–3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
salt & peppar
Vitlöksbröd:
1 liten baguette
smör
1 vitlöksklyfta
hackad persilja
ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
- Halvera tomaterna, skär löken i mindre klyftor och halvera hela vitlöken tvärs över (skala inte)
- Lägg allt i en form och ringla olivolja över (låt snittytan på vitlöken ligga uppåt så den rostas)
- Sätt in i ugnen 40–50 min tills tomaterna och vitlöken fått färg.
- Koka under tiden upp vatten och fond i en kastrull.
- Ta ut tomaterna ur ugnen. Ta den halverade vitlöken och pressa ut vitlöken som nu blivit mjuk och rostad. Släng bort vitlöksskalet.
- Lägg ned tomater, lök och vitlök i fonden och låt puttra ihop några minuter.
- Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
- Tillsätt grädden och mixa soppan lite till. Smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
- Låt puttra några minuter.
- Vitlöksbrödet: Sätt ugnen på 200 grader varmluft
- Halvera baguetten på längden, lägg på plåt och bred på ett generöst lager smör.
- Riv över vitlök och strö hackad persilja över.
- Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 5–10 minuter tills osten smält.
- Ta ut och skär brödet i snittar och strö lite flingsalt över.
- Servera soppan med vitlöksbröden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar