fredag 1 september 2023

Västerbottenpaj





Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

1–2 msk kallt vatten

1 krm salt


Fyllning:

4 ägg


3 dl grädde av valfri fetthalt

½ dl majonnäs

150 g riven västerbottensost


salt och svartpeppar


Gör så här:

  1. Börja med pajdegen. Tärna kylskåpskallt smör och blanda med mjöl i en matberedare. Kör till en gryning massa. Tillsätt vatten och salt. Blanda snabbt ihop till en deg. 
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga gärna botten med en gaffel. 
  3. Låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°. 
  5. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter.
  6. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. 
  7. Grädda i cirka 45 minuter tills fyllningen stannat. 
  8. Täck pajen med aluminiumfolie om den är på väg att bli för mörk.

Inga kommentarer: