söndag 21 februari 2021

Vitkålsbakelse och örtsås



Vitkålsbakelser:

½ litet vitkålshuvud

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

65 g babyspenat

smör att steka i

150 g färskost

1 dl vispgrädde

1 äggula

1 dl lagrad ost, till exempel västerbottensost

salt & peppar


Örtsås:

1 schalottenlök

2 tsk smör

1 msk tomatpuré

1 dl vitt torrt vin

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1½ msk kalvfond

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad körvel

1 tsk torkad persilja

1 tsk torkad basilika

1/2 tsk torkad timjan

svartpeppar


Gör så här:

  1. Vitkålsbakelserna: Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Smöra 6 st crème brûlée-formar eller en muffinsform i plåt.
  3. Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitkålen med lök och vitlök i ca 7–8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
  4. Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
  5. Fördela blandningen i formarna och grädda sedan i ca 30 min. Gör under tiden såsen, se beskrivning nedan.
  6. Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.
  7. Ta ut och låt stå i ca 30 minuter innan de försiktigt tas ur formarna och läggs på tallrik.
  8. Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
  9. Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.
  10. Servera bakelserna och såsen till grillat kött, kyckling eller något vegetariskt alternativ.

Inga kommentarer: