Vitkålsbakelser:
½ litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat
smör att steka i
150 g färskost
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl lagrad ost, till exempel västerbottensost
salt & peppar
Örtsås:
1 schalottenlök
2 tsk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1½ msk kalvfond
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar
Gör så här:
- Vitkålsbakelserna: Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Smöra 6 st crème brûlée-formar eller en muffinsform i plåt.
- Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitkålen med lök och vitlök i ca 7–8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
- Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
- Fördela blandningen i formarna och grädda sedan i ca 30 min. Gör under tiden såsen, se beskrivning nedan.
- Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.
- Ta ut och låt stå i ca 30 minuter innan de försiktigt tas ur formarna och läggs på tallrik.
- Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
- Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.
- Servera bakelserna och såsen till grillat kött, kyckling eller något vegetariskt alternativ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar