lördag 19 september 2020

Smörgåstårta med räkfyllning



Botten:

5 hönökakor

Fyllning:

4 ägg, hårdkokta

1 burk räkor i lag, avrunnen vikt, 170 g

1 kruka dill

1 liten purjolök

½ pressad citron

1½ dl crème fraîche

1½ dl majonnäs

salt och peppar

Topping:

200 g skalade räkor

200 g färskost

1 gurka

3 ägg, hårdkokta

1 burk röd stenbitsrom, ca 75 g, eller annan valfri rom

ruccolasallad

picklad rödlök

finhackad dill

Gör så här:

  1. Fyllning: Hacka ägg, räkor och dill. Strimla purjolök. Blanda allt med crème fraîche och majonnäs. Pressa i citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg ut en skiva hönökaka. Fördela 1/3 av fyllningen ovanpå. Fortsätt likadant så att du får tre lager med fyllning.
  3. Bred ett lager med färskost ovanpå och runtom så att hela tårtan blir täckt.
  4. Lägg gärna ihop tårtan och bred på färskosten ca 8 timmar före servering, då hinner smörgåstårtan "sätta sig" och få god smak både på brödet och i fyllningen. Men garnera gärna precis innan servering.
  5. Topping: Hyvla gurkan på mandolin eller med osthyvel och klä sidorna med gurkan. Toppa med ruccolasallad, äggklyftor, räkor, stenbitsrom, picklad rödlök och strössla till sist över finhackad dill.
  6. Servera genast när garneringen är klar.

Inga kommentarer: