söndag 20 september 2020

Ost- och baconpaj



Pajdeg: 

4½ dl vetemjöl

1½ krm salt

150 g smör 

3-4 msk kallt vatten 

Fyllning: 

2 paket bacon (à 140 g)

300 g riven ost, till exempel prästost

4 ägg

4 dl grädde av valfri fetthalt

svartpeppar

Gör så här: 

  1. Lägg mjöl, salt, och smöret skuret i mindre bitar i en matberedare. Arbeta samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. 
  2. Platta ut degen i en pajform, gärna en springform. Låt degen stå kallt, ca 30 min. 
  3. Ta ut pajformen ur kylskåpet och nagga degen med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. 
  4. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien. 
  5. Gör under tiden fyllningen: Skär bacon i små tärningar och stek den. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. 
  6. Vispa samman ägg och grädde. Peppra försiktigt. 
  7. Häll äggstanningen över bacon- och ostblandningen. 
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. 
  9. Garnera med lite basilika. Servera pajen varm med en tomatsallad.

Inga kommentarer: