torsdag 27 augusti 2020

Vegetarisk lasagne med tomater, squash och spenat



Tomatröra:

olivolja

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 kilo röda tomat

600 g squash

100 g färsk babyspenat

2 msk honung

salt & svartpeppar


Béchamelsås:

2 msk smör

2½ msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt & svartpeppar


Garnering:

små plommontomater


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Värm upp en stor gryta med olivolja i. Skala och finhacka löken, skala och pressa vitlöken, grovhacka tomaterna, skär och dela squashen i halvmånar. Blanda allt i kastrullen tillsammans med spenat.
  3. Rör om och låt småputtra i ca 20 minuter tills tomater och squash mjuknat. Smaka av med honung, salt och peppar.
  4. Under tiden, gör béchamelsåsen. Smält smöret i en mindre kastrull, vispa ner mjölet.
  5. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt sjuda under fortsatt vispning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta fram en ugnsfast form, 20x30 cm, och varva med lite tomatröra i botten, sedan béchamelsås och lasagneplattor om vartannat. Avsluta med enbart béchamelsås på lasagneplattorna.
  7. Dela plommontomaterna och toppa med dem.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills lasagnen fått fin färg.
  9. Låt vila i 5 minuter innan servering. Ringla över lite god olivolja.
  10. Servera lasagnen med en grönsallad.

Inga kommentarer: