Tomatröra:
olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 kilo röda tomat
600 g squash
100 g färsk babyspenat
2 msk honung
salt & svartpeppar
Béchamelsås:
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt & svartpeppar
Garnering:
små plommontomater
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Värm upp en stor gryta med olivolja i. Skala och finhacka löken, skala och pressa vitlöken, grovhacka tomaterna, skär och dela squashen i halvmånar. Blanda allt i kastrullen tillsammans med spenat.
- Rör om och låt småputtra i ca 20 minuter tills tomater och squash mjuknat. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Under tiden, gör béchamelsåsen. Smält smöret i en mindre kastrull, vispa ner mjölet.
- Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt sjuda under fortsatt vispning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Ta fram en ugnsfast form, 20x30 cm, och varva med lite tomatröra i botten, sedan béchamelsås och lasagneplattor om vartannat. Avsluta med enbart béchamelsås på lasagneplattorna.
- Dela plommontomaterna och toppa med dem.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills lasagnen fått fin färg.
- Låt vila i 5 minuter innan servering. Ringla över lite god olivolja.
- Servera lasagnen med en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar