tisdag 8 september 2020

Smördegspaj med räkor och färskost




1 förp kyld smördeg på rulle
1 ägg
1 msk kallt vatten
½ tsk salt

Färskoströra:
1 rödlök, finhackad
150 g färskost, till exempel Philadelphia
2 dl crème fraîche
3 msk finhackad dill
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping:
ruccolasallad
250 skalade räkor
½ rödlök, finhackad
80 g rom, till exempel löjrom eller stenbitsrom
finhackad dill

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. 
  2. Blanda uppvispat ägg, kallt vatten och salt. Pensla smördegen med blandningen.
  3. Grädda ca 10–15 minuter. Låt svalna. Om degen blåsts upp i ugnen, platta till den med en stekspade.
  4. Färskoströra: Vispa med elvisp samman färskost och crème fraîche i en bunke, tills det blir en hård kräm. Vänd ner rödlök, dill, salt och peppar. Bred ut röran på smördegen.
  5. Topping: Skala räkorna. Fördela ruccola, räkor, rödlök, rom och dill på smördegsplattan. Servera genast.

Inga kommentarer: