Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2–3 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g blandad svamp
1 st squash (ca 350 g)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk kantarellfond
1 kruka färsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar
300 g riven ost, gärna lagrad
Gör så här:
- Pajdeg: Häll i mjölet i en matberedare. Tillsätt smöret och kör beredaren till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform. Nagga den med en gaffel och ställ in i kylen i ca 30 min.
- Förgrädda den sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min.
- Fyllning: Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek svampen i smör och flytta sedan över till en skål.
- Skär squash och rödlök i små kuber. Pressa vitlöksklyftorna. Fräs även detta i smör. Tillsätt kantarellfond i slutet, rör runt och ta sedan stekpannan från värmen.
- Blanda ner svamp och hackad, färsk timjan och fyll det förgräddade pajskalet.
- Vispa samman ägg och mjölk för hand. Salta och peppra. Vispa i det mesta av den rivna osten.
- Häll ut över pajfyllningen och toppa med resterande riven ost.
- Gratinera i mitten av ugnen på 225° i ca 25 min. Låt pajen vila fem minuter innan servering.
- Servera med sallad och ev en kall vitlökssås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar