tisdag 25 augusti 2020

Paj med svamp och squash


Pajdeg:

150 g smör

3 dl vetemjöl

2–3 msk kallt vatten


Fyllning:

400 g blandad svamp

1 st squash (ca 350 g)

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 msk kantarellfond

1 kruka färsk timjan

3 ägg

3 dl mjölk

salt & peppar

300 g riven ost, gärna lagrad


Gör så här:

  1. Pajdeg: Häll i mjölet i en matberedare. Tillsätt smöret och kör beredaren till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga den med en gaffel och ställ in i kylen i ca 30 min. 
  3. Förgrädda den sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min. 
  4. Fyllning: Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek svampen i smör och flytta sedan över till en skål. 
  5. Skär squash och rödlök i små kuber. Pressa vitlöksklyftorna. Fräs även detta i smör. Tillsätt kantarellfond i slutet, rör runt och ta sedan stekpannan från värmen. 
  6. Blanda ner svamp och hackad, färsk timjan och fyll det förgräddade pajskalet. 
  7. Vispa samman ägg och mjölk för hand. Salta och peppra. Vispa i det mesta av den rivna osten. 
  8. Häll ut över pajfyllningen och toppa med resterande riven ost.
  9. Gratinera i mitten av ugnen på 225° i ca 25 min. Låt pajen vila fem minuter innan servering.
  10. Servera med sallad och ev en kall vitlökssås.

Inga kommentarer: