fredag 18 oktober 2019

Italienska köttbullar i tomatsås


Köttbullar:
1 gul lök
1 ägg
2 dl grädde
2 dl riven parmesan
salt och peppar
1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
1/2 citron, rivet skal ”zest” från en halv ekologisk citron
2 msk ströbröd
800 g nötfärs

Tomatsås:
3 bananschalottenlökar, finstrimlade
olivolja till stekning
2 burkar finkrossade tomater
1 dl grädde av valfri fetthalt
1 kruka basilika, hackad
2 msk grönsaksfond eller brynt schalottenlöksfond
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar

Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienser utom ströbröd och färs till köttbullsmeten i en matberedare. Mixa till en slät smet.
  2. Häll upp i en stor skål och rör i ströbrödet. Låt svälla ca 5 minuter.
  3. Blanda i nötfärsen till en fin och jämn smet. 
  4. Rulla till köttbullar.
  5. Stek köttbullarna klara i en stekpanna och lägg åt sidan.
  6. Gör tomatsåsen.
  7. Fräs fint strimlad schalottenlök i olivolja på medelhög värme.
  8. Tillsätt de krossade tomaterna, pressa i vitlök, tillsätt fond, honung och hacka i en hel kruka färsk basilika. Tillsätt grädden.
  9. Låt puttra ihop 5–10 min och smaka av med salt och peppar.
  10. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem bli genomvarma.
  11. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  12. Servera köttbullarna med tomatsås till spaghetti och riven parmesan. 

Inga kommentarer: