onsdag 6 december 2017

Vegetarisk medelhavspaj


Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
30 g smör
1 ägg

Pajfyllning:
10 körsbärstomater i halvor
6 vitlöksklyftor, skalade

ca 30 g färsk babyspenat

2 schalottenlökar, finhackade
4  kronärtskockshjärtan, halverade (konserv)
20 kärnfria svarta oliver
150 g feta, smulad

Äggstanning:
4 ägg
2 dl grädde
3 dl riven, lagrad ost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem och vitlöksklyftorna på en oljad plåt. Salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter. 
  3. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka.
  4. Pajdegen: Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare med knivar och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. 
  5. Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel.
  6. Grädda pajskalet i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
  7. Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde och blanda i den rivna osten. Salta och peppra.
  8. Fyll pajskalet med grönsakerna, fetaosten och äggstanningen. 
  9. Sätt in pajen i ugnen och grädda i ca 40 minuter.
  10. Låt pajen vila ca 10 min innan servering.
  11. Servera med grönsallad och kall vitlökssås.

Inga kommentarer: