Pajdeg:
100 g smör, kallt och skuret i tärningar
1 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g getost
ugnstorkade tomater, 1 sats
Äggstanning:
3 ägg
3 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl lagrad ost, till exempel parmesanost
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
pinjenötter och/eller pumpakärnor, rostade
Gör så här:
- Börja med pajdegen. Blanda samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta samman tills du ser att pajdegen går ihop.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter.
- Nagga pajskalet och låt vila i kyl 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–15 minuter.
- Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen.
- Ta ut pajskalet och smula över getosten.
- Lägg i de avrunna tomaterna och häll sedan över äggstanningen.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter eller tills stanningen stelnat och pajen blivit gyllene.
- Strö över pinjenötter och/eller pumpakärnor precis innan servering.
- Servera pajen kall tillsammans med till exempel salami, parmaskinka och god ost skuren i kuber.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar