söndag 24 januari 2016

Smörgåstårta med räkor och västerbottenost


ca 1 limpa färdigskivat franskbröd

Grundfyllning:
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
3 msk majonnäs
salt och peppar

Skagenfyllning:
1/3 av grundfyllningen
2 nävar skalade räkor
2 schalottenlökar
Ett knippe dill
1 tsk citronsaft

Ägg- och gurkfyllnig:
1/3 av grundfyllningen
3 hårdkokta ägg
3 msk bostongurka

Västerbottenkräm:
100g cream cheese
100g finriven västerbottenost

Dekoration:
Gurka
Räkor
Ett knippe dill

Gör så här:
  1. Grundfyllning: Vispa grädden lätt, tillsätt övriga ingredienser och vispa på full effekt tills du får en fluffig smet. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skagenfyllning: Hacka räkorna grovt, finhacka dill och schalottenlöken. Blanda med citronsaft. Rör i 1/3 av grundfyllningen.
  3. Ägg- och gurkfyllnig: Hacka äggen. Blanda med bostongurka och 1/3 av grundfyllningen.
  4. Västerbottenkräm: Riv västerbottenosten fint, blanda med cream cheese.
  5. Kantskär brödet. Bred på västerbottenkrämen på första lagret. Fortsätt med ägg- och gurkfyllningen. Lägg på ett nytt lager av bröd och fortsätt med skagenröran. Lägg på ytterligare ett lager med bröd och spackla hela tårtan med resterande 1/3 av grundfyllningen. Dekorera med till exempel räkor, dill och gurka. Gör gärna smörgåstårtan dagen innan servering. Dekorera precis innan servering.
Tips!
Smörgåstårta är smidigt att göra i en springform. Det blir lite ”klipp-och- klistra” när man lägger i brödlagren, men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här och där. Fördelen med springform är att du kan fylla den desto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket blir en ännu saftigare smörgåstårta.

Inga kommentarer: