tisdag 26 januari 2016

Köttfärspaj med fetaost och soltorkade tomater


Pajdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
smör/olja att steka i
2 vitlöksklyftor, finhackad eller pressad
2 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
1/2 dl vatten
2 msk grillkrydda
1 msk kalvfond
1/2 tsk chiliflakes
salt och peppar

1 röd paprika, strimlad
150 g fetaost, tränad
10 soltorkade tomater, strimlade

Äggstanning:
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Gör så här:
  1. Lägg vetemjöl, havregryn och smör i bitar i matberedarens skål med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en boll av degen.
  2. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna en med löstagbara kanter. Låt den stå kallt i kylen 30 minuter.
  3. Nagga pajdegen och grädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen, 225°.
  4. Fräs nötfärsen i smör i en stekpanna tills färsen blir smulig och genomstekt. Krydda och låt puttra några minuter.
  5. Fördela färsen i pajskalet. Strö över paprika, fetaost och soltorkade tomater.
  6. Vispa samman äggstanningen och häll den över fyllningen. 
  7. Grädda pajen ca 20–25 minuter. 
  8. Servera med sallad.

Inga kommentarer: