Pajdeg:
150 g kallt tärnat smör
1 dl riven ost, gärna lagrad
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök, hackad
400 g nötfärs
100 g salami, i småbitar
1/2 dl chilisås (typ ketchup)
1 msk oregano
1 röd paprika (halva i fyllningen och halva överst som garnering), hackad
10 soltorkade tomater, i småbitar
1 msk kalvfond
1 msk grillkrydda
salt och peppar
Äggstanning:
2 dl crème fraîche
2 ägg
salt och peppar
Gör så här:
- Börja med pajdegen: Blanda snabbt ihop ingredienserna för hand eller i en matberedare.
- Svep in degen i plast och lägg den kallt ca 30 minuter.
- Ta undan 1/3 av degen till galler.
- Kavla ut resten av degen så att den passar din pajform.
- Smörj pajformen och lägg degen i formen.
- Ställ formen kallt ca 30 minuter.
- Tryck fast aluminiumfolie längs med kanterna på pajformen (så att inte degen halkar ned) och nagga botten med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 225 grader. Ta bort folien.
- Gör under tiden fyllningen: Stek lök, salami och köttfärs tills färsen är helt genomstekt.
- Tillsätt paprikan (halva, alltså), soltorkade tomater, chilisås, kalvfond och kryddor.
- Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
- Häll färsröran i pajskalet.
- Gör till sist äggstanningen: Blanda crème fraîche, ägg, salt och peppar.
- Häll äggblandningen över färsröran.
- Kavla ut den sparade degen till en platta och skär ut remsor och lägg dessa som ett galler över pajen. Lägg resterande paprikabitar i rutorna.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader tills pajen fått fin färg, ca 20–30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar