onsdag 23 juli 2014

Rågsiktskakor


50 g jäst
5 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde (alternativt 1 dl mjölk istället)
1/2 msk salt
1/2 dl ljus sirap
50 g smör, rumstempererat
11–13 dl rågsikt

Gör så här:
  1. Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
  2. Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
  3. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist rågsikt.
  5. Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
  6. Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
  7. Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
  8. Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
  9. Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka (valfritt).
  10. Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
  11. Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 °C.
  13. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: